Driffield NewsNEWS

Councillors question Riverside’s ‘shiny’ new dental surgery

Councillors in Driffield have questioned the use of material for the cladding of the new dental surgery on Riverside which they say does not resemble the colour shown on the plans.

Driffield Town Council said it has received numerous complaints from residents on Riverside about the bright, shiny material used on the outside of the dental surgery which they say is not in keeping with the area.

Approval was given for the erection of a dental surgery for Exchange Street Dental Practice Ltd and workshop as well as a separate office building with associated access parking and landscaping at the former Highways depot on Riverside in Driffield in 2020 and work has been taking place over the last two years.

The matter of the appearance of the cladding was first raised by Cllr Kevin Stack, however, in his absence at last week’s meeting of Driffield Town Council, Cllr Matt Rogers said: “Residents are up in arms about the surgery which looks like a silver spaceship.

“It is not in keeping with the conservation area and it looks completely out of place.

“I remember the plans showed the colour of the building as grey which would have fit nicely with its surrounds, but what we have is an eyesore and it doesn’t look right next to our greatest heritage asset – the canal.”

Driffield town clerk Claire Binnington said after Cllr Stack first raised his concerns, she contacted the planning enforcement officer at East Riding of Yorkshire Council who said the external material and colour is as approved in the plans which is standing seam zinc.

However, she added that the colour of the finished building is very different from that shown on the plans and she would be writing back to ERYC to ask how the colours could have varied so much.

She said: “The colour shown on the plans is more of a sedate grey and not bright silver and so I will be asking how they can insist the colours are the same.”

The Design, Heritage and Access Statement, submitted by DLA Architecture and DLA Landscape and Urban Design on behalf of its client Ashcourt Contracts Ltd, said the dental surgery proposes a more contemporary approach to building materials and detailing, as a direct response to the design brief from the dental practice which aspires to create a distinctive, memorable and clearly modern new surgery building for its customers.

The statement said: “Natural zinc has been used in construction from the eighteenth century, although in this instance it has been selected for a variety of reasons including its crisp modern, yet timeless aesthetic.
“Zinc is a natural element and sustainable resource with a long service life.

“Its manufacture requires a low primary energy use, due to its low melting point temperature and it is 100 per cent recyclable.

“This makes zinc a highly sustainable material selection.”

Related Articles

Back to top button

Adblock Detected

Please allow ads on our site Ads help pay for our website and content. Switch off your ad-blocker and enjoy.